Att anordna temadagar och särskilda aktiviteter

Om du vill att din skola ska uppmärksamma ett särskilt tema kan du ta initiativ till det själv. Att du som elev själv tar initiativ till olika fokus i undervisningen och skolan brukar uppskattas av de flesta lärare och andra elever. I den här artikeln vill vi berätta lite mer om hur du kan göra för att genomföra dina idéer och vilka olika typer av arrangemang man kan göra.

Teen girl practicing CPR on a mannequin, with her teacher's help.

Diskutera och hämta fler idéer

Att börja med att ta upp din idé vid ett klass- eller elevråd kan vara en bra start. Då kan du och dina klasskompisar diskutera idén på ett mer organiserat sätt, och ni har någon som för anteckningar så att idéerna blir mer strukturerade. Beroende på vilken inriktning ni har på temat kan ni behöva diskutera med olika lärare. Om ni till exempel vill genomföra något slags sport- eller hälsoarrangemang kan det vara idrottsläraren ni bör prata med. Om det snarare handlar om kultur och språk är det snarare språkläraren och samhällskunskapsläraren ni bör prata med i första hand.

Att göra något med bara klassen kan vara bra för att stärka sammanhållningen. Det finns ofta äventyrsarrangemang som man kan åka på bara över dagen. Sådana ställen finns över hela landet och besöks inte bara av skolklasser. För klassresa, företagsarrangemang och möhippa Stockholm är det till exempel inte ovanligt att åka till Äventyrsbanan.

Kostnader för arrangemanget

Många skolor har en budget för olika typer av specialarrangemang. Rektorn har det huvudsakliga ansvaret för skolans budget. Att skriva en tydlig planering för ert arrangemang kan vara till stor hjälp för rektorn för att kunna ta ett beslut om budgeten för ert arrangemang. Genom att skriva ned mål, syften och tillvägagångssätt för att genomföra arrangemanget kan ni visa rektorn hur det ni vill göra relaterar till er utbildning.

Det kan också finnas möjlighet att få pengar till arrangemanget genom olika typer av fonder, organisationer eller föreningar som ni kan samarbeta med. Om ni till exempel vill genomföra en temadag om hälsa kan det vara en idé att kontakta till exempel Röda Korset och RFSU för att anordna föreläsningar eller aktiviteter, såsom en första hjälpen-kurs. Det är fullt möjligt att detta inte behöver kosta skolan något alls.