Studera utomlands på gymnasie

I Sverige är redan många högstadieelever så pass bra på engelska att de klarar att följa undervisning på det språket. Det kanske är något av en utmaning de första månaderna men man kommer snabbt in i det och efter en termin eller två utomlands kan man tala språket i landet mer eller mindre flytande. Dessutom finns många intressanta alternativ om man är intresserad av en gymnasieutbildning i ett särskilt ämne, som kanske är svårt att hitta i Sverige. En lite enklare variant än att flytta utomlands är att välja en svensk skola som låter eleverna åka på skolresor utomlands som en del av utbildningen.

Inlärning genom upplevelser

Att studera utomlands på gymnasienivå kan innebära att den skola man går på i Sverige förlägger delar av utbildningen till ett annat land. Läs om en lärorik skolresa till Spanien som elever på hotell- och turismprogrammet på Malenagymnasiet fick vara med om. Även många folkhögskolor som ger gymnasiekurser är kända för satsa på program med internationella inslag, inte sällan i utvecklingsländer. Få elever som får vara med om något sådant ångrar sitt val av utbildning. Att resa och uppleva är en väldigt lärorik och värdefull form av inlärning som kan ge aha-upplevelser för livet och förståelse för sammanhang som är svåra att begripa genom enbart teoristudier.

Att bo utomlands som gymnasiestudent

Man kan tycka att det är väldigt tidigt att bosätta sig i ett annat land redan innan man blivit myndig. Det finns dock många gymnasier runt om i världen som välkomnar utbytesstudenter och det finns antingen välordnade elevhem eller värdfamiljer som fungerar som stöd för utbytesstudenterna och som även ger dem lärorika upplevelser utanför utbildningen. På en sådan skola kan undervisningen vara särskilt anpassad för studenter med ett annat modersmål, kanske ges det en intensivkurs i språket i början av den första terminen. Det kan vara bra att välja en svensk gymnasieskola som är anpassad på ett sådant sätt att utbytesstudenten inte förlorar ett svenskt gymnasieår på att åka iväg.